Program
W ramach 5. edycji AGRO AKADEMII proponujemy cztery webinary o zróżnicowanej tematyce:
- 26 listopada 2020 r. Owoce, hit eksportowy?
- 2 grudnia 2020 r. Wyzwania branży mięsnej
- 9 grudnia 2020 r. Woda i gleba w kontekście zmian klimatycznych
- 16 grudnia 2020 r. Przyszłość WPR - innowacje i wyzwania
Weź udział we wszystkich lub wybierz te, które w największym stopniu odpowiadają profilowi prowadzonej przez Ciebie działalności lub Twoim zainteresowaniom. Zarejestruj się!
Wspólne cechy wszystkich spotkań:
- Godzina rozpoczęcia: 14:00
- Czas trwania: 90 min.
- Bezpłatne uczestnictwo
- Warunkiem uczestnictwa jest rejestracja (otrzymasz link do transmisji i hasło)
- Czat - możliwość zadawania pytań i komentowania spotkań
- Fachowi prelegenci w danej dziedzinie
- Prowadząca – Maria Sikorska, dziennikarka telewizyjna, autorka programów rolniczych
- Upominek dla każdego uczestnika (dostęp do dedykowanego wykładu motywacyjnego)
- Pakiet konferencyjny dla zainteresowanych (wystarczy podać adres do korespondencji w formularzu rejestracji)
26 listopada 2020 godz. 14:00
Owoce, hit eksportowy?
- Mocne i słabe strony polskiego sadownictwa i produkcji owoców miękkich.
- Jak wygląda nasz owocowy rynek eksportowy?
- Wyzwania dla polskich sadowników m.in. w dobie:
- koronawirusa,
- Brexitu,
- zmian klimatycznych.
- Fundusze promocyjne i unijne w kontekście rozwoju sektora sadowniczego.
- Nowe trendy na rynku.
Formuła: prezentacja główna poprowadzona przez eksperta wiodącego – Karolinę Załuską. Przejście do części dyskusyjnej w temacie spotkania, z udziałem ekspertów w dziedzinie rynku owoców.
Eksperci: Karolina Załuska (BNP Paribas), Bożena Nosecka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej), Witold Boguta (Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw), Dominika Kozarzecka (Grupa Polskie Jagody)
2 grudnia 2020 godz. 14:00
Wyzwania na rynku mięsa
- Choroby zwierząt, zmiany prawne, marżowość w branży, sytuacja globalna, wyzwania.
- Zmiany legislacyjne.
- Zmiany preferencji konsumentów.
- Sytuacja rynkowa producentów drobiu i trzody chlewnej.
Formuła: prezentacja główna poprowadzona przez eksperta wiodącego – dr Magdalenę Kowalewską. Przejście do części dyskusyjnej i wymiany opinii w temacie spotkania, z udziałem ekspertów w dziedzinie rynku mięsa.
Eksperci: Magdalena Kowalewska (BNP Paribas), Aleksandra Porada (Krajowa Rada Drobiarstwa), Witold Choiński (Związek Polskie Mięso)
9 grudnia 2020 godz 14:00
Woda i gleba w kontekście zmian klimatycznych
- Dlaczego zmiana klimatu istotna?
- Skutki zmiany klimatu to nie przyszłość – to teraźniejszość Polski.
- Wpływ skutków zmiany klimatu na gleby.
- Wpływ skutków zmiany klimatu na zasoby wodne w Polsce.
- Niezbędne działania w zakresie gospodarowania wodami i glebą.
Formuła: prezentacja poprowadzona przez eksperta wiodącego – prof. Zbigniewa Karaczuna. Prelekcje/prezentacje pozostałych ekspertów. Przejście do części dyskusyjnej i wymiany opinii w temacie spotkania.
Eksperci: prof. Zbigniew Karaczun (SGGW), Jerzy Próchnicki (Stowarzyszenie ASAP), dr hab. inż. Tomasz Piskier prof. PK (Politechnika Koszalińska)
16 grudnia 2020 14:00
Przyszłość WPR - innowacje i wyzwania
- Europejski Zielony Ład – plan działania na rzecz zrównoważonej gospodarki UE, kluczowe działania mające znaczenie dla obszarów wiejskich, korzyści dla rolników.
- W jaki sposób przyszła WPR przyczyni się do realizacji unijnego Zielonego Ładu.
- Cele WPR i EZŁ w zakresie ochrony środowiska i klimatu.
- Wyzwania dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywności.
Formuła: prezentacja poprowadzona przez eksperta wiodącego – Małgorzatę Bojańczyk. Przejście do części dyskusyjnej i wymiany opinii w temacie spotkania. Zasygnalizowanie najważniejszych innowacji zapowiadanych w rolnictwie na najbliższe lata – agroleśnictwa i agrofotowoltaiki.